×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Lasagne med mangold – Vegetariskt recept

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Tomatsås med mangold

  • 300 g. färsk mangold
  • 400 g. krossade tomater
  • 1 st. röd chili
  • 2 st. vitlöksklyftor
  • 1 st. gul lök
  • 3 msk. ketchup
  • 1 stk. stor morot
  • 1 msk. tomatpuré
  • 2 msk. färsk basilika
  • 1 msk. färsk timjan
  • 1 msk. honung
  • Salt
  • Svartpeppar

Bechamelsås

  • 100 g. smör
  • 1 dl. mjöl
  • 3 dl. grädde
  • 7 dl. mjölk
  • 3 dl. riven parmesanost
  • 1 nypa socker
  • Muskotnöt
  • Salt
  • Svartpeppar

Montering av lasagne

  • 1 pkt. lasagneplattor
  • 1 pkt. parmesanost
  • 250 g. ricotta
  • Färsk basilika (ha gärna en kruka hemma)
  • Smör

Lasagne med mangold – Vegetariskt recept som du kommer älska. Mangold är en gott alternativ till spenat, där du precis som spenaten använder bladen.

Lasagne med mangold - Vegetariskt recept.

Så här gör du Lasagne med mangold

Tomatsås med mangold

  1. Börja med att förvälla mangolden i några minuter, genom att lägga den färska mangolden i kokande vatten.
  2. När mangolden förvällts så häller du av vattnet men spara 2 dl. av vattnet.
  3. Kyl ner mangolden och finhacka den. Krama ur så mycket vätska det går.
  4. Finhacka lök, vitlök, chili och riv moroten. Stek i stekpanna med olja och smör i några minuter så allt får svettas av.
  5. Lägg i tomatpuré och låt steka ett par minuter.
  6. Häll i de krossade tomaterna och låt sjuda i ytterligare några minuter.
  7. Addera mangold, det kokta vattnet från mangolden, fäskhackad basilika och timjan, honung och ketchup.
  8. Avsluta med att krydda din tomatsås med mangold med salt och svartpeppar och låt sjuda på mellanvärme i ca. 20 minuter så smaker sätter sig.

Bechamelsås

  1. Värm på smöret i en stor kastrull så det smälter. Lägg i mjölet och vispa ihop ordentligt. Låt fräsa på någon minut så minskar mjölsmaken.
  2. Häll i mjölken stegvis i omgångar. Du vill hälla i lite i taget. Häller du i all mjölk med en gång så klumpar din bechamelsås. Rör din bechamelsås hela tiden. När mjölken blandat sig ordentligt så häller du i mer.
  3. När du hällt i hälften av mjölken så börjar du istället hälla i grädden stegvis. När all grädde blandats så tillsätter du stegvis den resterande mjölken.
  4. När all mjölk och grädde adderats, så tillsätter du riven parmesanost och rör ihop så osten smälter ordentligt.
  5. Lägg i en nypa socker och salta samt peppra efter smak. Avsluta med att riva i muskotnöt. Mängden muskotnöt smakar du dig fram.

Montering av lasagne med mangold

  1. Ta fram en ugnsfast form som rymmer din lasagne. Smörj in formen med lite smör.
  2. Börja med att lägga ett tunt lager med bechamelsås och lägg sedan ett lager med lasagneplattor.
  3. Lägg ut ett lager med tomatsås och smula över hälften av din ricotta i ett jämt lager. Riv sedan över parmesanost efter tycke och avsluta med att riva basilikablad som du fördelar över lagret.
  4. Placera ett nytt lager med lasagneplattor och lägg på bechamelsås. Sedan lägger du på ett lager tomatsås. Tomatsåsen och bechamelsåsen kommer att blanda sig. Smula över resterande ricottan i ett jämt lager. Riv över parmesanost efter tycke och avsluta med att återigen riva basilikablad som du fördelar jämt.
  5. Lägg ett sista lager med lasagneplattor. Lägg ett resterande lager av tomatsås och bechamelsåsen. Avsluta med att riva över ett sista täcke av parmesanost.
    Ställ in din lasagne i ugnen på 200 grader i 30-45 minuter. Använd en sticka för att känna när lasagneplattorna är färdiga.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *