Ingredienser
4 portioner
Tomatsås med mangold
- 300 g. färsk mangold
- 400 g. krossade tomater
- 1 st. röd chili
- 2 st. vitlöksklyftor
- 1 st. gul lök
- 3 msk. ketchup
- 1 stk. stor morot
- 1 msk. tomatpuré
- 2 msk. färsk basilika
- 1 msk. färsk timjan
- 1 msk. honung
- Salt
- Svartpeppar
Bechamelsås
- 100 g. smör
- 1 dl. mjöl
- 3 dl. grädde
- 7 dl. mjölk
- 3 dl. riven parmesanost
- 1 nypa socker
- Muskotnöt
- Salt
- Svartpeppar
Montering av lasagne
- 1 pkt. lasagneplattor
- 1 pkt. parmesanost
- 250 g. ricotta
- Färsk basilika (ha gärna en kruka hemma)
- Smör
Lasagne med mangold – Vegetariskt recept som du kommer älska. Mangold är en gott alternativ till spenat, där du precis som spenaten använder bladen.
Så här gör du Lasagne med mangold
Tomatsås med mangold
- Börja med att förvälla mangolden i några minuter, genom att lägga den färska mangolden i kokande vatten.
- När mangolden förvällts så häller du av vattnet men spara 2 dl. av vattnet.
- Kyl ner mangolden och finhacka den. Krama ur så mycket vätska det går.
- Finhacka lök, vitlök, chili och riv moroten. Stek i stekpanna med olja och smör i några minuter så allt får svettas av.
- Lägg i tomatpuré och låt steka ett par minuter.
- Häll i de krossade tomaterna och låt sjuda i ytterligare några minuter.
- Addera mangold, det kokta vattnet från mangolden, fäskhackad basilika och timjan, honung och ketchup.
- Avsluta med att krydda din tomatsås med mangold med salt och svartpeppar och låt sjuda på mellanvärme i ca. 20 minuter så smaker sätter sig.
Bechamelsås
- Värm på smöret i en stor kastrull så det smälter. Lägg i mjölet och vispa ihop ordentligt. Låt fräsa på någon minut så minskar mjölsmaken.
- Häll i mjölken stegvis i omgångar. Du vill hälla i lite i taget. Häller du i all mjölk med en gång så klumpar din bechamelsås. Rör din bechamelsås hela tiden. När mjölken blandat sig ordentligt så häller du i mer.
- När du hällt i hälften av mjölken så börjar du istället hälla i grädden stegvis. När all grädde blandats så tillsätter du stegvis den resterande mjölken.
- När all mjölk och grädde adderats, så tillsätter du riven parmesanost och rör ihop så osten smälter ordentligt.
- Lägg i en nypa socker och salta samt peppra efter smak. Avsluta med att riva i muskotnöt. Mängden muskotnöt smakar du dig fram.
Montering av lasagne med mangold
- Ta fram en ugnsfast form som rymmer din lasagne. Smörj in formen med lite smör.
- Börja med att lägga ett tunt lager med bechamelsås och lägg sedan ett lager med lasagneplattor.
- Lägg ut ett lager med tomatsås och smula över hälften av din ricotta i ett jämt lager. Riv sedan över parmesanost efter tycke och avsluta med att riva basilikablad som du fördelar över lagret.
- Placera ett nytt lager med lasagneplattor och lägg på bechamelsås. Sedan lägger du på ett lager tomatsås. Tomatsåsen och bechamelsåsen kommer att blanda sig. Smula över resterande ricottan i ett jämt lager. Riv över parmesanost efter tycke och avsluta med att återigen riva basilikablad som du fördelar jämt.
- Lägg ett sista lager med lasagneplattor. Lägg ett resterande lager av tomatsås och bechamelsåsen. Avsluta med att riva över ett sista täcke av parmesanost.
Ställ in din lasagne i ugnen på 200 grader i 30-45 minuter. Använd en sticka för att känna när lasagneplattorna är färdiga.