Ingredienser
4 portioner
Kycklingcurry med ris
- 1 kg. kycklingben (kycklinglårfilé eller kycklingbröst passar också bra)
- 5 dl. crème fraiche
- 1/2 dl. vatten
- 5 msk. koncentrerad kycklingfond
- 1 st. röd lök
- 2 st. vitlöksklyftor
- 1 st. röd chili
- 1 msk. ingefära
- 2 msk. curry
- 1/2 msk. gurkmeja
- 1 st. grönt syrligt äpple
- Salt efter smak
- Svartpeppar efter smak
- Ris för 4 portioner
- Matolja för stekning
Kycklingcurry med ris – recept på lättlagad middag som alla lyckas med.
Så här gör du kycklingcurry med ris
- Skala löken och skär den i strimlor. Skala vitlöken och finhacka den. Skala ingefäran och riv eller hacka den fint. Skär äpplet i mindre tärningar. Avsluta med att avlägsna kärnhuset på den röda chilin och finhacka den.
- Salta och peppra kycklingen och stek i stekpanna med matolja tills den får stekyta runt om. Lägg kycklingen i en större kastrull med tillhörande lock.
- Stek löken och vitlöken i samma stekpanna med lite matolja, så löken får svettas av en aning. Lägg den steka löken tillsammans med kycklingen.
- Tillsätt crème fraiche, kycklingfond, vatten, chili, ingefära, curry och gurkmeja. Rör om och låt sjuda på medel värme i ca. 30-40 minuter (tills kycklingen är tillagad). Rör om då och då. När ungefär halva tiden gått, så tillsätter du det gröna äpplet.
- Smaka av med salt och svartpeppar under tiden som din kycklingcurry tillagas.
- Servera tillsammans med ris. Följ instruktionerna på förpackningen för hur du ska tillaga riset på bästa sätt.
Detta recept är lättlagat och passar fint att äta både på vardagar som på helgen. Eller varför inte som medhavd lunchlåda till jobbet? Jag har valt crème fraiche som grund, men det går bra att ersätta med kokosmjölk eller grädde om så önskas. Jag valde kycklingben då jag hade det hemma, men vill du välja kycklinglårfilé eller kycklingbröst så passar det finfint också. Det syrliga äpplet skapar en trevlig textur och här valde jag äppelsorten golden delicious.