Knäck med mandlar – Klassiskt gott julgodis att servera till glögg eller ge bort som julklapp.

Så här gör du knäck med mandlar – Klassiskt gott julgodis

  1. Koka upp några dl. vatten i en kastrull så det kan täcka mandlarna.
  2. Häll i mandlarna och koka dem någon minut tills skalen börjar lossna.
  3. Häll av de skållade mandlarna i ett durkslag och skölj kalla. Avlossna sedan skalen och hacka mandeln grovt.
  4. Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Rör om med jämna mellanrum så det inte bränns vid i botten.
  5. Din knäck är klar när den klarar det klassiska kulprovet eller när temperaturen uppnått en temperautur om 125 grader. Jag tycker det är bäst att mäta med en termometer. Koktiden är ca. 20-40 minuter.
  6. När knäcken uppnått rätt temperatur eller klarat kulprovet så tillsätter du smör och dina skållade mandlar och rör om.
  7. Fördela knäcksmeten i knäckformar. Låt din knäck med mandlar sedan stelna och förvara svalt.

Knäck med mandlar – Klassiskt gott julgodis att servera till glögg eller ge bort som julklapp. Ett uppskattat julgodis som alla älskar. Har du ingen termometer så använder du dig av det klassiska kulprovet. Då tar du en tesked med lite av knäcken och droppar ner i ett glas med kallt vatten. Löser sig knäcken är den inte klar, men går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig.

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Knäck

  • 2 dl. grädde
  • 2 dl. ljus sirap
  • 2 dl. strösocker
  • 1 dl. skållade mandlar
  • 4 msk. smör
Skriv ut receptet