Pasta bolognese är en italiensk klassiker som passar alla dagar i veckan. Vinet du har i din bolognese är också det vin du dricker till.

Så här gör du

1. Finhacka lök, vitlök, morot, chili och selleri. Är det en stark chili så anpassar du mängden till den hetta som du önskar. Själv använde jag en superstark torkad naga jolokia chili.

2. Lägg i en stekpanna och stek tillsammans med smör och olivolja tills de börjar få en fin färg. Tillsätt tomatpurén och stek på en stund till.

3. Lägg innehållet i en större gryta och häll på vinet, buljongen och krydda med timjan, oregano och basilika. Låt innehållet få koka upp för att sedan sjuda på svag värme.

4. Under tiden som det kokar i kastrullen så steker du på kättfärsen tills den får en fin stekyta och lägger i kastrullen.

5. Tillsätt vattnet och krossade- alternativt passerade tomater.

6. Låt sjuda på svag värme i minst två timmar. Smaka av med salt och peppar innan servering.

Din bolognese serverar du med pasta som du kokat aldente. Ta gärna någon dl. av pastavattnet och lägg din bolognese för ytterligare smak. Riv gärna på parmesanost och ringla gärna över en fin olivolja för ytterligare smak.

Ingredienser

kniv-gaffel-sked

Bolognese

  • 500 g nötfärs
  • 1 st. gul lök
  • 2 st. stora moröter
  • 1 st. selleristjälk
  • 1 st. röd chili
  • 3 st. vitlökslkyftor
  • 2 msk. basilika
  • 2 msk. oregano
  • 4 msk. timjan
  • 2 dl. rödvin
  • 1⁄4 dl. koncentrerad oxbuljong
  • 4 dl. vatten
  • 1 paket krossade eller passerade tomater
  • 2 msk. tomatpuré
  • Svartpeppar
  • Salt
Skriv ut receptet