Ingredienser
4 portioner
Oxfilé wellington
- 800 g. oxfilé
- 500 g. skogschampinjoner
- 2 st. schalottenlökar
- 1 msk. timjan
- 8-10 st. parmaskinkor
- 600 g. smördeg
- 1 ägg
- Olivolja
- Smör
- Svartpeppar
- Salt
Rödvinssås
Recept på god rövinssås hittar du här.
Ugnspotatis
Recept hittar du här.
Oxfilé wellington med rödvinssås och ugnspotatis tar lite tid att tillaga, men är väl värt tiden!
Så här gör du oxfilé wellington
1. Ta fram en pensel och pensla bort eventuell jord från skogschampinjonerna och lägg i en matberedare tillsammans med schalottenlöken. Kör tills skogschampinjoner och schalottenlöken blir riktigt finfördelad duxellmassa.
2. Värm upp en stekpanna och stek på duxellmassan utan någon olja eller fett. Tanken är att driva ut så mycket vätska som bara går från svampen. När vätskan börjar försvinna så kryddar du med timjan, salt och svartpeppar. När all vätska är borta så häller du över allt i en skål och låt det få vila.
3. Krydda oxfilén med svartpeppar och salt och stek runt om i olivolja och smör tills den får fin stekyta. Viktigt är att oxfilén håller rumstemperatur, annars kyler du pannan.
4. Lägg plastfoile på en jämn yta och lägg ut parmaskinkan som ett täcke. Täcket ska vara så stort att det kan täcka hela oxfilén. Lägg duxellmassan ovanpå parmaskinkan i ett jämt lager så det täcker parmaskinkan. Placera den stekta oxfilén i mitten och rulla runt så duxellmassan och parmaskinkan täcker oxfilén. Det ska bli som en rulle. Plastfolien hjälper till att få till en rund fin form. Låt den få vila en stund.
5. Kavla ut smördegen till ca. 1/2 cm tjocklek. Självklart ska du göra smördegen själv. Ta loss plastfolien från oxfilén och placera i mitten av smördegen och se till så smördegen täcker hela oxfilen. Skär bort överflödig smördeg.
6. Placera på en ugnsfast form. Skär försiktigt ett rutmönster på smördegen utan att skära igenom den helt. Vispa upp ett ägg med en nypa salt och pensla så det täcker smördegen.
7. Sätt in oxfilén i ugnen på 175 grader. Stick gärna in en ugnstermometer så du får den temperatur som du önskar. Vid 53 grader är din oxfilé blodig och vid 58 grader är den medium. Vill du köra den välstekt så är det 70 grader som gäller.
Servera din oxfilé wellington med rödvinssås och ugnspotatis.